Интересни факти за климатиците

Когато седите в модерен офис или шофирате колата си в горещ слънчев ден, използването на климатици прави условията приятни и поносими дори в най – големите жеги. Това  ви позволява да се насладите на вашия ден по време на работа или пък  пътувайки  със своя  автомобил.  Това е главното предимство на климатиците , въпреки че първоначално климатиците не са били изобретени за комфорта на човечеството, а със съвсем друга цел.

Ето някои интересни факти за  климатици , които обясняват тяхната популярност днес:

Климатикът е изобретен от Уилис Кариер през 1902г. , за контрол на  атмосферата в една печaтница в Ню Йоркския квартал Бруклин. Целта му е била машината да поддържа  ниска температура и влажност, така че хартията да не се разширява и свива, причинявайки изместване на шрифта и дефекти  при  печатането . Уилис Кариер никога не е  възнамерявал неговото изобретение да се използва само за комфорта на хората.

Свързано изображение

Първият автомобилен климатик е бил произведен и монтиран от Packard motor car Company още през 1939г. За съжаление, той е заемал  половината от пространството в багажника на автомобила и не е имало възможност за  контрол над него. За да изключат своите климатици , шофьорите е трябвало  да спрат колата, да отворят капака на двигателя и да го изключат директно  от двигателя. Борбата с жегата в купето е подновена чак 12 години по-късно. В един августовски ден на 1952-ра на улица във Форт Уърт в Тексас паркира лека кола с климатична инсталация. В салона седи фотограф, който документира как минувачите реагират невярващо на това чудо на техниката.Свързано изображение

Кино салоните са  побързали да се възползват от  потенциала на климатиците .Преди изобретяването на климатици , горещото и лепкаво лятно време в комбинация с топлината излъчвана от аудиторията,  са правели ходенето на кино вместо удоволствие едно трудно поносимо развечение. С появата на климатици проблемът е решен. В действителност, много хора са ходели  на кино, както  заради самото изкуство, така и за да се охладят и спасят от жегите. Така започва традицията на “летния блокбъстър”, и прави  лятото най-печелившия сезон за филмовата индустрия.

 

tumblr_ns0q0nkOJu1r9qhhio1_540Преди климатици да  направят своя дебют, търговията с лед е била голям бизнес, тъй като това е бил единственият начин да се съхраняват  бързо развалящи се стоки. Така при продажбата на  първите климатици, на изхода на устройството е било  описано в единици за  лед. Така че, един 4-ри тонен  климатик не означава, че той е  тежал  4 тона, по-скоро, че този климатик охлажда еквивалента на  4 тона лед.

 

 

 

 

Независимо от подобренията  в ефективността, климатикът  може да бъде скъпо удоволствие. Съобщава се, че армията на САЩ харчи над  12 милиарда годишно за климатици  в Ирак и Афганистан. Палатки и други временни структури, дори в отдалечените  места, често са климатизирани, и така в тази цена се  включва и горивото, транспорта и сигурността на тези бази.

Компютърната индустрия не може да оцелее без климатици. От производството на микрочипове за контрол на центровете за данни на климата, климатици  са жизнено важни за тази индустрия.

 

Всъщност, модерните приложения на климатици  са толкова разнообразни и жизненоважни, че без тях  ние ще живеем  в един много различен свят. Фармацевтичните  разработки и  тяхното производството разчитат на климатици , както и хранително-вкусовата промишленост, която ги  използва както за обработка, така  и за транспортиране на хранителни стоки, изхранващи и необходими на световното население. Индустриите от  миньори и производители на текстилни продукти, до ядрена енергетика и телекомуникации, всички разчитат на климатици.